Ír szigetvilág csodái - Álom ország tengerpartján
2014. november 28. írta: .....Zsófi.....

Ír szigetvilág csodái - Álom ország tengerpartján

Norinától érkezett a lenti bejegyzés az egyik kedvenc országáról, Írországról.

Olyan nehéz felállítani a sorrendet, hogy melyik országok is a kedvenceim, mert nem egy van nyilván. Hiszen sok-sok gyönyörű táj van! Kezdve Magyarország szépségeivel. Szeretem ezt a kis országot, mert igenis a miénk a Balaton, a világ legnehezebb és legszebb nyelve.. és még sorolhatnám, miért is szeretem annyira a Hazámat.. https://www.youtube.com/watch?v=5yg-PG7tVI0&feature=related Viszont ez olyan hosszú sor lenne, hogy sose érnék a végére.

Azok közül, ahol eddig jártam egyértelműen Írország a legnagyobb favorit! Imádtam azt a vidéket, elmondani szavakkal nem lehet, élőben kell megpillantani a csodáit. Írországban találjuk a világ legjobb kocsmáit, ezt annak ellenére mondom, hogy nem vagyok egy nagy kocsmába járós. Nem szeretem az itthoni kocsma "hangulatot", de a kintit annál inkább. Ott tényleg bármikor csaphatunk egy görbe estét, úgy, hogy néhány korsó sör mellett élénk beszélgetésekbe is bekapcsolódhatunk . A helyiek vígan énekelnek, és bárkivel szívesen szóba elegyednek és ennek köszönhetően a napi gondjaink is elszállnak, mint a tengeri köd Galway partjainál.

Ez a lélegzetelállító táj, színek és fények és az állandó mozgásban lévő óceán megrészegítő keveréke az, ami engem lenyűgözött, elvarázsolt. A Moher-sziklák látványába beleszerettem. Életem egyik legmeghatározóbb, legnagyobb élménye volt. A Moher-sziklákat Írország legszebb látnivalói között tartják számon, megjegyzem, nem hiába. Érdemes ellátogatni ehhez a meseszép szirthez. Egészen egyszerűen hihetetlen kilátás nyílik innen az Atlanti-óceánra, sőt, egy tiszta napon akár 30 kilométerre is elláthatunk, egészen a környező szigetekig. Egyetlen épület található itt, méghozzá a legmagasabb ponton. Ez az épület pedig nem más, mint az O’Brien-torony. Az innen nyíló panoráma romantikussá, az ide vezető kalandos út pedig érdekessé varázsolja a környéket, ezért mindenki számára ideális úti cél. De mindmáig felfedezetlen tájak is vártak Írországban. Írország olyan hely, amely egyszerre felemelő és megnyugtató. Egyre pörgősebb világunkban megmaradt az el nem múló báj és szépség oázisaként. 

Az Ír-sziget egyik legnagyszerűbb látványossága a Liffey folyó mentén és az Ír-tenger partján elterülő főváros, Dublin. Az egykor vikingek lakta sziget lenyűgöző történelemmel, bámulatos műemlékekkel és fantasztikus kultúrával rendelkezik. Ha Írországban járunk, akkor feltétlenül el kell látogatnunk ebbe a varázslatos városba. A híres Temple Bar negyed a város leghangulatosabb ugyanakkor legnyüzsgőbb része. A Temple Bar az egyik legjobb kiindulási pont Dublinban, mivel számos látványosság könnyen és gyorsan megközelíthető. A legszebb látnivalók a dublini vár, a Szent Patrik-székesegyház, a Trinity Collage, Írország leghíresebb és legszebb egyeteme, valamint a régi könyvtár.

Egész napokat lehet eltölteni azzal, hogy Dublin utcáit járva felkutatjuk a nevezetességeket, de valóban megéri. Egy hosszú és fárasztó nap után pedig az egyik helyi pubban, amikből bőven akad a fővárosban, kifújhatjuk magunkat és megkóstolhatunk néhány ír finomságot is

Volt szerencsém ellátogatni az írországi Ashford kastélyba is. Jelenleg Írország legelitebb kastélyszállója, ahol már világsztárok is megfordultak, és megfordulnak mind a mai napig. Maga a kastély Cong nevű kisfalú mellett helyezkedik el. A falú egy-két szűk utcából, egy Spar üzletből és egy benzinkútból áll. Aki ide ellátogat, többnyire a kastély miatt teszi, különben egészen felejthető település. Viszont, ha el szeretnél bújni a világ elől, akkor ott garantáltan nem fog senki megzavarni.

Maga az egész terület hatalmas, egy kisebb falú elférne rajta. Saját kikötője, helikopter leszállója, golfpályája van. A kastély terültén egy erdő is található több száz éves fákkal, amelyek gyakran elérik a 20-30 méteres magasságot is. Elnézegetve elgondolkodtam, hogy ezek a fák már akkor is léteztek amikor én még nem, és akkor is létezni fognak, amikor én már nem élek. Felismertem azt, hogy csak apró porszemek vagyunk a hatalmas természethez képest. A kastély bejáratánál egy patak folyik el, amelynek nagyon tiszta a vize, a halakat is látni lehet benne. A patak fölött egy híd terül el, amely az Ashford kastély bejárata. A híd nem széles, egyszerre csak egy autó tud áthaladni rajta. Átkelve a hídon pedig a kastély parkolójában találjuk magunkat, ahol békésen parkolnak a luxus autók. Hiába, ez egy elit hely, ugyanakkor mégis nyitott bárki számára aki betérni kíván. Nem tartóztatnak fel biztonsági őrök, annak ellenére, hogy egy ötcsillagos szállodáról van szó. Csupán egy páncél emberke üdvözli a látogatókat, és lovagiasan fegyelmezetten áll a bejárati bal sarokban. Ez a páncélember üdvözölte azokat a hírességeket is akik megtisztelték a jelenlétükkel ezt az épületet. Néhányan ezek közül: John Lennon, George Harrison, Oscar Wilde (Gyerekkorában nagyon sokat tartozkodott a birtokon), Ronald Reagan amerikai elnők, Ted Kennedy, John Wayne, Brad Pitt, Pierce Brosnan (Itt tartotta az esküvőjét 2001-ben), Britney Spears, John Travolta, Sharon Stone, Rod Stewart, Jack Nicholson, Johnny Cash, Robin Williams, Barbara Streisand, Harry Belafonte, Jane Seymour, Omar Sharif….. és még sokan mások. 

Szép volt, jó volt, de rájöttem, hogy mégsem szeretném én ezt. Minél nagyobb a birtokod, annál nagyobb a felelősséged. Már nem is volt annyira vonzó ez az életstílus. Mindenesetre azt a következtetést vontam le, hogy az nagyon is jó, hogy csak egy vendég voltam ott. Így legalább megmaradt az illúzió erről a gyönyörű kastélyról. Addig jó, amíg nem ismerem a kastély piszkos titkait. Azok a falak, ha beszélni tudnának, jót és rosszat is mondanának. De egy biztos: Ashford még visszatérek!

Aztán Észak-Ír, egy teljesen más terület szintén elvarázsolt a maga kis bájával.

Erdély pedig a szívem csücske, Románia olyan csodálatos területe, ami mindig lenyűgöz... Mégiscsak a Mi történetünk része ez a vidék.. kicsit olyan érzés, mintha az ember oda is haza menne.

http://norinautazasai.blogspot.hu/

 

Készítsd el te is a beszámolódat a kedvenc helyedről, hogy esélyes legyél a nyereményjátékon egy kétszemélyes bécsi buszjegyre az adventi vásárra az Eurolines jóvoltából. További információ a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbinkazutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr316941615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása